Robin Williams had LBD, geen parkinson blijkt na autopsie

4 oktober 2016 • Columns, Leven met P • Bekeken: 2643

De weduwe van de Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams, Susan Schneider, heeft een essay geschreven voor het medische blad Neurology. Daarin beschrijft ze de laatste levensmaanden van Williams en zijn ziekte LBD (Lewy Body Dementie). De acteur zelf dacht dat hij aan de ziekte van Parkison leed, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn.

Een maand vóór zijn dood kreeg Williams de diagnose van de ziekte van Parkinson. Een hele opluchting voor Schneider -omdat er een naam op de ziekte kon geplakt worden- maar niet geruststellend voor Williams. “Zijn laatste levensmaand was hij in de war”, merkt Schneider op. “Hij haatte het dat hij zijn woorden niet meer kon vinden, zijn linkerhand beefde en hij schuifelde in plaats van te wandelen.

Uiteindelijk beroofde Williams zich van het leven. Uit het autopsierapport bleek dat de acteur aan Lewy Body Dementie leed. Deze dementievorm lijkt veel op parkinson, maar de problemen situeren zich in de hersenschors waar taal wordt gevormd en gedachten worden omgezet. Bij parkison situeren de problemen zich eerder in de middenhersenen, het gedeelte dat de motoriek en de zintuigen regelt.

Lees hier haar volledige brief “The terrorist inside my husband’s brain” in Neurology.

 

Lees verder >>

 

Bron:deredactie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *