Hersenoperatie (DBS) live op tv (niet meer beschikbaar)

25 november 2014 • DBS, Filmpjes, Leven met P • Bekeken: 15530

Op woensdag 26 november onderging Peter Bastemeijer een Diepe Hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation) die live werd uitgezonden bij Operatie Live. De uitzending werd zeer goed bekeken (1,2 miljoen kijkers). Aan de reacties de volgende dag was te merken dat de operatie veel indruk had gemaakt. Vooral het feit dat Peter bij kennis was, terwijl artsen een elektrode tien centimeter diep in zijn brein schoven en dat we daar als kijker live bij waren, leidde tot bijzondere televisie. Tijdens de operatie zag je dat de reacties van Peter veranderde. Op een bepaald moment verdwenen de bevingen in zijn hand, die daarvoor heftig lag te schudden. Even daarna werd het praten lastig en werd Peter emotioneel, een teken dat de elektrode niet goed zat. De juiste plek voor de elektrode wordt op deze manier bepaald.

Mensen uit mijn omgeving spraken bewonderend over hoge stand van de medische wetenschap en dat is ook zo. Het is erg knap dat dit allemaal kan en het was ook heel duidelijk dat de mensen die de operatie al hebben ondergaan over het algemeen erg blij zijn met het resultaat. Wat niet zo goed uit de verf kwam tijdens de uitzending is dat de operatie niet voor iedereen geschikt is vanwege de bijwerkingen. Patienten worden vooraf dan ook goed gescreend. De meest voorkomende bijwerkingen zijn depressiviteit, toename van spraakproblemen en compulsief gedrag (extreme koop-, gok-, sekslust). Verder werd in de uitzending niet ingegaan op het medicijngebruik. Na de DBS kan de dosis meestal worden teruggeschroefd, dat wel, maar het is een illusie om te denken dat de pillen uit het medicijnkastje verdwijnen.

De operatie werd uitgevoerd in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Presentator Charles Groenhuijsen ontving tijdens de uitzending verscheidene experts op het gebied van deze ingreep. Samen met de uitvoerende chirurgen en (neurologische) experts versloeg hij de operatie en gaf achtergrondinformatie.

Operatie Live is helaas niet meer beschikbaar. Dit in verband met speciale afspraken en privacy regels met het ziekenhuis en de patiënten, aldus Omroep Max.  

13 Responses to Hersenoperatie (DBS) live op tv (niet meer beschikbaar)

 1. Diny schreef:

  Ik heb een essentiële tremor. Wordt dbs hier ook voor toegepast?

  • parkinsonplaza schreef:

   Beste mensen, Operatie Live heeft veel vragen losgemaakt bij de kijker. Hartelijk dank voor het toesturen van deze vragen. Als je de uitzending hebt gevolgd, zie je dat veel van deze vragen door de experts worden beantwoord. Heb je de uitzending gemist dan kun je via de link op de site nogmaals kijken. Groet, Monique

   • D vd Brugge schreef:

    Kun je me vertellen of de uitzending ook terug te zien is zonder dat ik mij voor 7,95 per maand hoef te abonneren op NLziet.nl?

    • parkinsonplaza schreef:

     Beste mijnheer/mevrouw Van de Brugge,

     De uitzending is inderdaad al een tijdje niet meer te bekijken. Ik heb een verzoek ingediend bij omroep Max om de uitzending op de een of andere manier opnieuw beschikbaar te maken. Daar kreeg ik onderstaande reactie op.

     Geachte mevrouw Berkelmans,

     Dank u voor uw bericht.

     Helaas moeten wij u teleurstellen als antwoord op uw vraag. De aflevering van de Diepe Hersenstimulatie in het programma Operatie Live is niet uitgebracht op DVD en ook niet op te vragen bij Beeld en Geluid. In verband met speciale afspraken en privacy regels met het ziekenhuis en de patiënten zijn is deze aflevering ook niet terug te zien op de website. De uitzendingen van Operatie Live zijn slechts een beperkte tijd online beschikbaar geweest.

     Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

     Met vriendelijke groeten,

     Saskia Gorter
     Publieksservice en ledenadministratie Omroep Max

 2. Baukje schreef:

  Komt parkinson vaker voor bij mannen dan bij vrouwen?

 3. D. van Renswoude schreef:

  Heeft iemand met parkinsonisme ook baat bij deze operatie?

 4. Anil Gharbharan schreef:

  Vraag:
  1 – Zijn alle vormen van parkinson te behandelen middels zo een DBS
  2- Dan denk ik bv ook aan iemand als de bokser Mohamed Ali

  M.v.g.

  Anil

 5. Baukje schreef:

  Heeft de patiënt zelf ook nog invloed op het kastje wat de stimulatie afgeeft, als het bijv te hoog afgeeft dat de patiënt het zelf kan terug brengen.

 6. tiemens schreef:

  Kunnen mensen die niet meer kunnen praten na een hersen infarct ook geholpen worden

 7. Kan de elektrode ook ingebracht worden bij mensen met psychose

 8. Is de elektrode ook voor mensen met een verstandelijke beperking en gevolg psychose

 9. L.G.Vis schreef:

  Ik heb waarschijnlijk parkinsonisme, het lopen gaat slecht, verder heb ik geen klachten.
  Zou ik ook in aanmerking kunnen komen voor een operatie?

 10. T.H.van Brakel schreef:

  Ik heb genoten van deze uitzending. Natuurlijk is het knap dat men in staat is om mensen te behandelen met Parkinson. Een felicitatie waard voor het operatiekamer maar ook voor de patiënt die het heeft ondergaan. Geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *