Hersenoperatie (DBS) live op tv (niet meer beschikbaar)

25 november 2014 • DBS, Filmpjes, Leven met P • Bekeken: 16528

Op woensdag 26 november onderging Peter Bastemeijer een Diepe Hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation) die live werd uitgezonden bij Operatie Live. De uitzending werd zeer goed bekeken (1,2 miljoen kijkers). Aan de reacties de volgende dag was te merken dat de operatie veel indruk had gemaakt. Vooral het feit dat Peter bij kennis was, terwijl artsen een elektrode tien centimeter diep in zijn brein schoven en dat we daar als kijker live bij waren, leidde tot bijzondere televisie. Tijdens de operatie zag je dat de reacties van Peter veranderde. Op een bepaald moment verdwenen de bevingen in zijn hand, die daarvoor heftig lag te schudden. Even daarna werd het praten lastig en werd Peter emotioneel, een teken dat de elektrode niet goed zat. De juiste plek voor de elektrode wordt op deze manier bepaald.

Mensen uit mijn omgeving spraken bewonderend over hoge stand van de medische wetenschap en dat is ook zo. Het is erg knap dat dit allemaal kan en het was ook heel duidelijk dat de mensen die de operatie al hebben ondergaan over het algemeen erg blij zijn met het resultaat. Wat niet zo goed uit de verf kwam tijdens de uitzending is dat de operatie niet voor iedereen geschikt is vanwege de bijwerkingen. Patienten worden vooraf dan ook goed gescreend. De meest voorkomende bijwerkingen zijn depressiviteit, toename van spraakproblemen en compulsief gedrag (extreme koop-, gok-, sekslust). Verder werd in de uitzending niet ingegaan op het medicijngebruik. Na de DBS kan de dosis meestal worden teruggeschroefd, dat wel, maar het is een illusie om te denken dat de pillen uit het medicijnkastje verdwijnen.

De operatie werd uitgevoerd in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Presentator Charles Groenhuijsen ontving tijdens de uitzending verscheidene experts op het gebied van deze ingreep. Samen met de uitvoerende chirurgen en (neurologische) experts versloeg hij de operatie en gaf achtergrondinformatie.

Operatie Live is helaas niet meer beschikbaar. Dit in verband met speciale afspraken en privacy regels met het ziekenhuis en de patiënten, aldus Omroep Max.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *